– 13 juni 2023

Woontoren stationsentree UWV-locatie Nijmegen

13 juni 2023

Woontoren stationsentree UWV-locatie Nijmegen

Met trots presenteren wij ons ontwerp voor de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan. In nauwe samenwerking met een multidisciplinaire team hebben we het ontwerp ontwikkeld voor het nieuwe wooncomplex in Nijmegen.

Gisteren is de Anterieure Overeenkomst voor het project Koninginnelaan Nijmegen getekend met het college van B&W.

Op de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan ontwikkelt NEOO in opdracht van de Van Herk Groep een mixed-use gebouw met ca. 450 duurzame huurwoningen waarvan ca. 65% in het sociale- en middenhuur segment, het grootste hotel van Nijmegen en winkels en horeca in de plint. Het complex naar een ontwerp van WRK Architecten, is direct naast het centraal station van Nijmegen gelegen.

Het definitief ontwerp is afgelopen maand afgerond en naar verwachting zal de anterieure overeenkomst samen met het bestemmingsplan september 2023 definitief worden vastgesteld door de Raad.

Partners: Van Herk Groep | Gemeente Nijmegen | NEOO
Architecten: WRK Architecten | Atelier LOOS van VLIET (landschap)
Adviseurs: Van der Vorm Engineering | DGMR | Techniplan Adviseurs
| BBA bv | Frontwise Facades
Impessies: Parallel

nieuw wrk 15 juli 2022

WRK ontwerpt kloosterhuis in Bijbelse Tuin Hoofddorp

De congregatie SVD is een wereldwijde missie orde, met ook een 7-tal communiteiten in Nederland. In de communiteiten zijn veel jonge paters uit Azië en Afrika werkzaam.

Een van deze communiteiten is gevestigd in Hoofddorp, waar ondersteuning wordt gegeven aan de R.K. Parochie Johannes de Doper.

WRK Architecten ontwerpt een Centraal Huis voor o.a. landelijke bijeenkomsten, vergaderingen, bestuur faciliteiten, introducties, en verblijfsgelegenheid in de Bijbelse Tuin Hoofddorp.

Thema's zoals open, huiselijk, groen, eigentijds religieuze architectuur en duurzaamheid staan voorop!

wrk in progress 3 juni 2022

details villa aan de Amstel

WRK in progress, bouw van Villa aan de Amstel
Meer zien? Lees hier meer!

nieuw wrk 3 mei 2022

Buitenplaats Vogelenzang

WRK Architecten transformeert locatie Buitenplaats Vogelenzang (voormalig tuincentrum) tot divers woonprogramma in samenwerking met de Ontwikkeladviseur en Blauwhoed.

Landschappelijk wonen op deze bijzondere plek tussen de bollenvelden BPLgebied. Met een divers woonprogramma voor verschillende doelgroepen.
planambities:

  • vergroening van het perceel
  • verduurzaming
  • bouwen binnen de bestaande morfologie
  • landschappelijk wonen aan een collectieve binnenstraat

wrk in progress 15 april 2022

ensemble aan de Zeeburgerdijk

WRK Architecten ontwerpt ensemble van gebouwen aan de Zeeburgerdijk in opdracht van VORM en De Alliantie Ontwikkeling.

De Zeeburgerdijk vormt nu een rafelrand in de stad. De combinatie van groen, nieuwe bebouwing en water langs de Zeeburgerdijk, die de stadsrand verbindt met het centrum zal een nieuwe zorgvuldig ingepaste ensemble bieden met aandacht voor ecologie, duurzaamheid en levendigheid op straat.

Het programma bestaat in totaal uit 116 woningen - 72 middeldure huur woningen, 13 vrije sector woningen en 31 sociale huurwoningen gericht op senioren.

Het plan is onlangs gepresenteerd aan de buurt in aanwezigheid van de Gemeente Amsterdam bij Studio Zeeburg.

in samenwerking met Vocon engineering, Visietech, BK bouw- & milieuadvies, CD20 b.v., Cauberg Huygen, Rho Adviseurs, Gemeente Amsterdam
beelden van Proloog

wrkbespreking 2 maart 2022

Podcast De Architect

De haven is dé plek voor circulariteit, is de boodschap van architect Barbara Dirks, WRK Architecten. Ze is te gast in een nieuwe aflevering van ‘Merel en Tracy praten door’. Met twee projecten in de werkende haven van Amsterdam laat ze zien hoe circulariteit, zichtbaarheid van materialen, en een warm interieur samenkomen. “Als je vanaf het water thuiskomt, wordt je ontvangen door het interieur”.

Podcast de Architect: Merel en Tracy praten door
In aanloop naar de komende kwartaaluitgave van de Architect in maart luister je samen met hoofdredacteur Merel Pit en journalist Tracy Metz naar verhalen van architecten, ontwerpers, opdrachtgevers en denkers.
Voor het maartnummer van de Architect duiken ze in het thema: Van haven tot stad. “De stad rukt op, de haven schuift op. Waar is nog plek om te wonen? Nou, in de haven!”.

wrk in progress 27 februari 2022

ontwerpend ontwikkelen

In opdracht van Gemeente Rotterdam in het kader van "Ontwerpend Ontwikkelen" onderzochten we, samen met NEW GROUNDS, hoe een nieuwe sportaccommodatie kan bijdragen aan de doorontwikkeling van Overschie.

Naast de inloopbijeenkomsten, hebben we locatieonderzoek gedaan en zijn we letterlijk gaan warmlopen met de buurt. Hierdoor hebben we kennisgemaakt met sportieve ambassadeurs in Overschie. Zij zorgen met hun activiteiten voor een maatschappelijke meerwaarde in de buurt. We hebben hen geportretteerd ‘Dwars Door Overschie’ en van hen geleerd hoe zij aan een beweging bouwen in Overschie.

Wij geloven dat het realiseren van een sportaccommodatie+ alleen slaagt samen met sportieve ambassadeurs uit Overschie. Zij zorgen met hun activiteiten voor een maatschappelijke meerwaarde in de buurt. We hebben hen geportretteerd ‘Dwars Door Overschie’ en van hen geleerd hoe zij aan een beweging bouwen in Overschie. Vanuit deze lessen presenteren wij hier een ontwikkelstrategie voor de periode 2022 t/m 2030. De realisatie van de sportaccommodatie is dan in 2025 een ‘kick’ voor de wijk. Een momentum voor sportieve verbinding in Overschie. Die straks overal dwars doorheen gaat. Dwars Door Overschie. Lees hier meer!

wrkbespreking 18 november 2021

wrk in progress

We kijken terug op een fantastisch evenement bij ons op kantoor. Dank aan onze opdrachtgevers, partners, overheden en team voor de mooie opkomst en samenwerking tot nu toe.

We presenteerde een selectie van 10 lopende projecten, een diversiteit in schalen en fases. Het ging ons die dag juist niet om het eindproduct maar vooral om hoe wij met elkaar aan het werk gaan!

In het bijzondere nog dank aan onze gastsprekers Fred Schoorl directeur BNA, Thijs de Zeeuw natuur optimist - artist in residence Arcam Architectuurcentrum Amsterdam en Gert-Jan Rozemeijer van Lüning, Ingenieurs in houtconstructies voor de inspirerende woorden.

Wellicht tot volgend jaar!

foto's: Leonard Faustle

wrkbespreking 12 november 2021

Kantoorgebouw van het jaar 2021

Het Nautisch Coördinatie Centrum Port of Amsterdam is Kantoor gebouw van het jaar 2021!

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021, op woensdagavond 10 november in het Keilepand in Rotterdam, is bekendgemaakt dat de titel voor Kantoorgebouw van het Jaar 2021 gaat naar het Nautisch Coördinatie Centrum Port of Amsterdam.

Volgens de jury:

  • het gebouw is een landmark in de omgeving
  • eenvoudige en beheerst met tegelijkertijd een zekere radicaliteit
  • hoog ingezet op de circulariteit en duurzaam houtbouw
  • een warme ontmoetingsplek dat echt past bij deze gebruiker
  • het kantoorgebouw wordt, naast een plek om vanuit te werken, steeds meer een ontmoetingsplek, en dit ontwerp illustreert dat ten volste, ziet de jury.

Dank aan de jury Suzanne Ellis, Frederik Vermeesch, Silvie Bruijning, Gijs Baks, Eline Strijkers en Ingrid van der Heijden!

wrkbespreking 13 september 2021

nominatie Kantoorgebouw van het jaar 2021

Het Nautisch Coordinatie Centrum van Port of Amsterdam is genomineerd voor Kantoorgebouw van het Jaar als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021. De onafhankelijke jury beoordeelde de inzendingen op de thema’s maatschappelijke relevantie, vakmanschap en vernieuwing.

“De jury vindt dat het coördinatiecentrum voor de havendienst op eenvoudige en beheerste wijze ontworpen, met tegelijkertijd een zekere radicaliteit die ze waardeert. De industriële uitstraling van de buitenzijde past geheel in de rauwe havenomgeving; hierin hebben de architecten een boeiende uitsnede gemaakt, die het pand opeens onderscheidend maakt. Het interieur heeft een aantrekkelijke ruimtelijkheid en een slimme indeling; de trap is een sterk ontworpen onderdeel. De jury kan zich voorstellen dat medewerkers van de verschillende diensten zich alle prettig en behaaglijk voelen in het interieur. De constructie uit modulaire, geprefabriceerde elementen van FSC-hout is demontabel; ook dat waardeert de jury.”

In november wordt de winnaar van het kantoorgebouw van het jaar bekend gemaakt.

lees meer over het project

wrk in progress 31 maart 2021

circulair Prodock 2.1

Na het winnen van de architectenselectie in opdracht van Port of Amsterdam (begin 2020) presenteren we met trots het voorlopig ontwerp voor Prodock 2.0. Prodock is een verzamelgebouw van Port of Amsterdam voor ambitieuze ondernemers die in de start of scale up fase zitten. Door het succes van Prodock, komt er een tweede: Prodock 2.0.

Volgens een plug en play concept biedt Port of Amsterdam ondernemers die onder meer actief zijn op het gebied van Circulair & Biobased, Energietransitie en Digitalisering, een community. Daarmee dragen zij bij aan de ambitie van PoA om een snelle, slimme en schone haven te worden.

Het unieke van dit concept is dat bedrijven zowel kantoorruimte als testopstellingen kunnen opzetten. Het gebouw is ontworpen vanuit flexibiliteit en functionaliteit. De organisatie van functies binnen het gebouw is erop gericht te kunnen voorzien in optimale logistieke stromen en ontmoeting tussen gebruikers, zodat er veel kruisbestuiving plaatsvindt.

Samen met Port of Amsterdam, Ingenieursbureau Lüning, ABT en BBN werken we de komende tijd aan de uitwerking van het ontwerp, waar we écht de grenzen verleggen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en innovatie!

beelden: Proloog

lees meer over het project

wrk in progress 17 februari 2021

tender natuurinclusief wonen in Alkmaar

Samen met Aannemingsbedrijf Dozy hebben we een inzending gedaan voor een tender in Alkmaar. Het betreft een bijzondere plek, twaalf natuurinclusieve eengezinswoningen vormen de schakel tussen het park Oosterhout en de wijk.
beelden: VERO Digital

Zie hier onze inzending.