– 3 april 2024

WRK Architecten: biogene CO2-opslag maar deels meerekenen, inzetten om beton te verduurzamen

6 juli 2023

Mobility Hubs - transitie naar een duurzaam economie

In opdracht van AVIA Marees hebben we een nieuwe concept voor mobiliteitshubs ontwikkeld. Een plein waar de transitie naar een duurzame en circulaire economie vorm krijgt.

Meer dan een plek om op te laden, ook een plek voor uitwisseling. Een plek waar ondernemers een rol kunnen spelen in de lokale economie en producten. Een plek die mensen aantrekt en waar men actief kan deelnemen in de transitie naar een circulaire economie.

De mobiliteitspleinen zullen duurzaam alternatieven brandstoffen zoals LNG, waterstof en (snel)laadstations aanbieden. Maar ook de mogelijkheid om lokale producten te kopen, pakketten op te halen en herbruikbare afvalstromen mee te nemen.

29 juni 2023

bustransferium Waddenpoort Den Oever in gebruik genomen

Van een plak asfalt naar een radicale vergroening. Het bustransferium in Den Oever is getransformeerd in een duurzaam en toekomstbestendig transferium met een landschappelijk en groen karakter.

Het recreatietransferium fungeert als opstapplaats voor het recreatieve netwerk van Den Oever en omgeving. Een openbaar overgangsgebied, tussen de snelle wereld van de auto en de tragere wereld van de voetganger en de fietser. Het transferium draagt de identiteit uit van Den Oever en Waddenpoort. En is een visitekaartje voor het entree van het dorp én van de Provincie. Het transferium is bedacht als een collage van de landschappelijke identiteiten van het voormalige waddeneiland Wieringen - het water, de dijk, de ecologische oevers, de kogen en het bovenwalland - om zo de herkenbaarheid van de plek te vergroten.

Het knooppunt voor vele buslijnen is volledig getransformeerd. Naast de nieuwe landschappelijk inpassing is zoveel mogelijk hergebruik van bestaande materialen, in de vorm van nieuwe inrichtingselementen toegepast.

15 juni 2023

LEAVE NO ONE BEHIND: WRK Architecten en FSC Nederland naar UIA World Congress of Architects CPH 2023

De International Union of Architects (UIA) organiseert om de drie jaar een World Congress of Architects. Van 2 tot 6 juli vindt UIA’23 plaats in Kopenhagen. Het thema van de aanstaande editie is LEAVE NO ONE BEHIND met als doel samen een meer duurzame bebouwde omgeving te creëren.

FSC Nederland en WRK Architecten zijn ook aanwezig met een programma in de FSC Lounge. We zullen deelnemers inspireren en motiveren meer duurzaam hout toe te passen zodat zij gaan bijdragen aan klimaatvriendelijke bouw met een positieve impact op bossen.

Benjamin Robichon architect partner | directeur van WRK Architecten zal op 4 juli in de FSC Lounge een presentatie geven waarbij hij de ervaring van WRK Architecten met betrekking tot circulariteit, FSC-gecertificeerd houtbouw en biobased materialen in de architectuur zal delen.

Lees hier meer over het congres: https://uia2023cph.org/

Ben jij ook op UIA’23? Laat het ons weten!

13 juni 2023

Woontoren stationsentree UWV-locatie Nijmegen

Met trots presenteren wij ons ontwerp voor de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan. In nauwe samenwerking met een multidisciplinaire team hebben we het ontwerp ontwikkeld voor het nieuwe wooncomplex in Nijmegen.

Gisteren is de Anterieure Overeenkomst voor het project Koninginnelaan Nijmegen getekend met het college van B&W.

Op de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan ontwikkelt NEOO in opdracht van de Van Herk Groep een mixed-use gebouw met ca. 450 duurzame huurwoningen waarvan ca. 65% in het sociale- en middenhuur segment, het grootste hotel van Nijmegen en winkels en horeca in de plint. Het complex naar een ontwerp van WRK Architecten, is direct naast het centraal station van Nijmegen gelegen.

Het definitief ontwerp is afgelopen maand afgerond en naar verwachting zal de anterieure overeenkomst samen met het bestemmingsplan september 2023 definitief worden vastgesteld door de Raad.

Partners: Van Herk Groep | Gemeente Nijmegen | NEOO
Architecten: WRK Architecten | Atelier LOOS van VLIET (landschap)
Adviseurs: Van der Vorm Engineering | DGMR | Techniplan Adviseurs
| BBA bv | Frontwise Facades
Impessies: Parallel

nieuw wrk 15 juli 2022

WRK ontwerpt kloosterhuis in Bijbelse Tuin Hoofddorp

De congregatie SVD is een wereldwijde missie orde, met ook een 7-tal communiteiten in Nederland. In de communiteiten zijn veel jonge paters uit Azië en Afrika werkzaam.

Een van deze communiteiten is gevestigd in Hoofddorp, waar ondersteuning wordt gegeven aan de R.K. Parochie Johannes de Doper.

WRK Architecten ontwerpt een Centraal Huis voor o.a. landelijke bijeenkomsten, vergaderingen, bestuur faciliteiten, introducties, en verblijfsgelegenheid in de Bijbelse Tuin Hoofddorp.

Thema's zoals open, huiselijk, groen, eigentijds religieuze architectuur en duurzaamheid staan voorop!

wrk in progress 3 juni 2022

details villa aan de Amstel

WRK in progress, bouw van Villa aan de Amstel
Meer zien? Lees hier meer!

nieuw wrk 3 mei 2022

Buitenplaats Vogelenzang

WRK Architecten transformeert locatie Buitenplaats Vogelenzang (voormalig tuincentrum) tot divers woonprogramma in samenwerking met de Ontwikkeladviseur en Blauwhoed.

Landschappelijk wonen op deze bijzondere plek tussen de bollenvelden BPLgebied. Met een divers woonprogramma voor verschillende doelgroepen.
planambities:

  • vergroening van het perceel
  • verduurzaming
  • bouwen binnen de bestaande morfologie
  • landschappelijk wonen aan een collectieve binnenstraat

wrk in progress 15 april 2022

ensemble aan de Zeeburgerdijk

WRK Architecten ontwerpt ensemble van gebouwen aan de Zeeburgerdijk in opdracht van VORM en De Alliantie Ontwikkeling.

De Zeeburgerdijk vormt nu een rafelrand in de stad. De combinatie van groen, nieuwe bebouwing en water langs de Zeeburgerdijk, die de stadsrand verbindt met het centrum zal een nieuwe zorgvuldig ingepaste ensemble bieden met aandacht voor ecologie, duurzaamheid en levendigheid op straat.

Het programma bestaat in totaal uit 116 woningen - 72 middeldure huur woningen, 13 vrije sector woningen en 31 sociale huurwoningen gericht op senioren.

Het plan is onlangs gepresenteerd aan de buurt in aanwezigheid van de Gemeente Amsterdam bij Studio Zeeburg.

in samenwerking met Vocon engineering, Visietech, BK bouw- & milieuadvies, CD20 b.v., Cauberg Huygen, Rho Adviseurs, Gemeente Amsterdam
beelden van Proloog

wrkbespreking 2 maart 2022

Podcast De Architect

De haven is dé plek voor circulariteit, is de boodschap van architect Barbara Dirks, WRK Architecten. Ze is te gast in een nieuwe aflevering van ‘Merel en Tracy praten door’. Met twee projecten in de werkende haven van Amsterdam laat ze zien hoe circulariteit, zichtbaarheid van materialen, en een warm interieur samenkomen. “Als je vanaf het water thuiskomt, wordt je ontvangen door het interieur”.

Podcast de Architect: Merel en Tracy praten door
In aanloop naar de komende kwartaaluitgave van de Architect in maart luister je samen met hoofdredacteur Merel Pit en journalist Tracy Metz naar verhalen van architecten, ontwerpers, opdrachtgevers en denkers.
Voor het maartnummer van de Architect duiken ze in het thema: Van haven tot stad. “De stad rukt op, de haven schuift op. Waar is nog plek om te wonen? Nou, in de haven!”.

wrk in progress 27 februari 2022

ontwerpend ontwikkelen

In opdracht van Gemeente Rotterdam in het kader van "Ontwerpend Ontwikkelen" onderzochten we, samen met NEW GROUNDS, hoe een nieuwe sportaccommodatie kan bijdragen aan de doorontwikkeling van Overschie.

Naast de inloopbijeenkomsten, hebben we locatieonderzoek gedaan en zijn we letterlijk gaan warmlopen met de buurt. Hierdoor hebben we kennisgemaakt met sportieve ambassadeurs in Overschie. Zij zorgen met hun activiteiten voor een maatschappelijke meerwaarde in de buurt. We hebben hen geportretteerd ‘Dwars Door Overschie’ en van hen geleerd hoe zij aan een beweging bouwen in Overschie.

Wij geloven dat het realiseren van een sportaccommodatie+ alleen slaagt samen met sportieve ambassadeurs uit Overschie. Zij zorgen met hun activiteiten voor een maatschappelijke meerwaarde in de buurt. We hebben hen geportretteerd ‘Dwars Door Overschie’ en van hen geleerd hoe zij aan een beweging bouwen in Overschie. Vanuit deze lessen presenteren wij hier een ontwikkelstrategie voor de periode 2022 t/m 2030. De realisatie van de sportaccommodatie is dan in 2025 een ‘kick’ voor de wijk. Een momentum voor sportieve verbinding in Overschie. Die straks overal dwars doorheen gaat. Dwars Door Overschie. Lees hier meer!

wrkbespreking 18 november 2021

wrk in progress

We kijken terug op een fantastisch evenement bij ons op kantoor. Dank aan onze opdrachtgevers, partners, overheden en team voor de mooie opkomst en samenwerking tot nu toe.

We presenteerde een selectie van 10 lopende projecten, een diversiteit in schalen en fases. Het ging ons die dag juist niet om het eindproduct maar vooral om hoe wij met elkaar aan het werk gaan!

In het bijzondere nog dank aan onze gastsprekers Fred Schoorl directeur BNA, Thijs de Zeeuw natuur optimist - artist in residence Arcam Architectuurcentrum Amsterdam en Gert-Jan Rozemeijer van Lüning, Ingenieurs in houtconstructies voor de inspirerende woorden.

Wellicht tot volgend jaar!

foto's: Leonard Faustle

wrkbespreking 12 november 2021

Kantoorgebouw van het jaar 2021

Het Nautisch Coördinatie Centrum Port of Amsterdam is Kantoor gebouw van het jaar 2021!

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021, op woensdagavond 10 november in het Keilepand in Rotterdam, is bekendgemaakt dat de titel voor Kantoorgebouw van het Jaar 2021 gaat naar het Nautisch Coördinatie Centrum Port of Amsterdam.

Volgens de jury:

  • het gebouw is een landmark in de omgeving
  • eenvoudige en beheerst met tegelijkertijd een zekere radicaliteit
  • hoog ingezet op de circulariteit en duurzaam houtbouw
  • een warme ontmoetingsplek dat echt past bij deze gebruiker
  • het kantoorgebouw wordt, naast een plek om vanuit te werken, steeds meer een ontmoetingsplek, en dit ontwerp illustreert dat ten volste, ziet de jury.

Dank aan de jury Suzanne Ellis, Frederik Vermeesch, Silvie Bruijning, Gijs Baks, Eline Strijkers en Ingrid van der Heijden!