– 3 april 2024

WRK Architecten: biogene CO2-opslag maar deels meerekenen, inzetten om beton te verduurzamen

wrkgebied 31 augustus 2020

wrken met hout

snel, modulair en duurzaam

Bouwen met hout betekent het opslaan van CO2. Het klimaatakkoord richt zich op 49% minder CO2 uitstoot in 2030. Hout als bouwmateriaal biedt daar in een oplossing. Het oudste bouwmateriaal én het materiaal van de toekomst!

Als hernieuwbaar bouwmateriaal zonder afval is het een circulaire keuze. Door hout te gebruiken als modulair en demontabel bouwmateriaal wordt de cyclus nog eens verlengd. Het lichte gewicht van hout betekent minder funderingspalen en minder energie voor productie, transport en verwerking. Ook in het bouwproces biedt hout veel voordelen, prefabricage verkort de bouwtijd en directe assemblage een schone bouwplaats en minder overlast.

WRK Architecten ontwerpt graag met hout vanwege het positieve effect op het binnenklimaat: zowel het fysieke wooncomfort als het psychologisch welzijn van de gebruikers.

wrkgebied 31 augustus 2020

wrken aan circulair wrk

samen voor Nederland circulair in 2050

In juni 2019 ondertekent WRK Architecten het circulaire manifest van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch en ecologisch verantwoord is.

WRK Architecten benadert een opgave integraal volgens de volgende vijf ontwerpprincipes:

  1. uitgaan van een circulair businessmodel
  2. natuur als inspiratiebron
  3. een bouwwerk is aanpaspaar en flexibel
  4. een bouwwerk is eenvoudig te demonteren
  5. de bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar, volgens de circulariteitsstrategie 10-R

In verschillende opdrachten proberen we deze ambitie waar te maken:

wrkgebied 31 augustus 2020

natuurinclusief wrk

ruimte voor leven

WRK Architecten ontwerpt aan binnenstedelijke opgaves, aan een prettige leefomgeving. Wat ons betreft is dat een leefomgeving die natuurinclusief is. Een omgeving die bijdraagt aan de lokale biodiversiteit.

Juist de variatie in bebouwing, water, parken, infrastructuur en tuinen blijkt voor veel platen en dieren aantrekkelijk. WRK Architecten grijpt deze ecologische potentie aan om ontwerpen de verrijken. Door bijvoorbeeld ruimte te reserveren voor nestkasten in gevels. Door ruimte voor begroeiing mee te ontwerpen: ruimte reserveren voor substraatlagen en groeicondities creëren voor klimplanten. Door daken niet alleen te vullen met PV-panelen en regenwater buffering, maar ook een modderpoeltje voor de Zwaluw. Door gebouwen zo te ontwerpen dat er verschillende microklimaten kunnen ontstaan, die samen zorgen voor een relatief stabiel klimaat. Door ecologische verbindingen te maken waarlangs dieren kunnen fourageren en migreren.

Voor WRK Architecten is een natuurinclusief ontwerp geslaagd als de bewoners in contact komen met de (stads)natuur.