Villa aan de Amsteldijk

met een hoofdrol voor het landschap

De woning bestaat uit een massief basement dat in de dijk is vastgeworteld. Deze massa wordt naar boven toe smaller en fungeert als dragende kern. De robuuste kern draagt een stapeling van abstracte volumes. De ruimte tussen de volumes wordt transparant uitgevoerd met glas. Door de dozen verschillende afmetingen te geven en ten opzichte van elkaar te verschuiven onstaat een geleding in het volume. Tegelijkertijd is de compositie abstract waardoor zij zich terughoudend opstelt ten opzichte van haar omgeving.

Tussen de verstedelijkte structuur aan de zuidzijde van Amsterdam ligt een groen polderlandschap waar de rivier de Amstel als een blauwe ader doorheen loopt. Langs de Amsteldijk aan de westzijde van de rivier is een lint van vrijstaande woonbebouwing. De locatie voor de nieuwbouwwoning is de meest noordelijke van een reeks woningen en wordt aan drie zijden omringd door polderlandschap.

Een grote mate van ruimtelijkheid wordt in de woning verkregen door te zoeken naar polariteiten als: open - gesloten, groot - klein, licht - donker, dragend - gedragen en centrum - periferie. De ruimtes hebben een caleidoscopische werking wanneer men zich er doorheen beweegt. Zichtlijnen en panoramische uitzichten wisselen elkaar af. Hierbij speelt het ervaren van het landschap de hoofdrol.

opdrachtgever
particulier
ontwerpteam
Benjamin Robichon, Stan Korthagen, Ramon Acha Valls, Sven Willems, Rob Dekker
hoofdaannemer
Bouwbedrijf J. Oudshoorn
locatie
Amsteldijk Noord 155
kavelgrotte
2.465m²
vloeroppervlak
1.200m²
status
in uitvoering