wonen in een boomkwekerij

tender 20 appartementen Bosrijk Eindhoven

WRK Architecten heeft met een inspirerend team gewerkt aan een tender, uitgeschreven door de gemeente Eindhoven, voor de ontwikkeling van een woongebouw in de wijk Bosrijk. Het team: Dura Vermeer, Flux Landscape Architecture, Mireille Langendijk (advies Bio Inspired Innovation) en Bureau Stadsnatuur.

Bosrijk is een bijzondere omgeving vol met natuur, gelegen tussen Park Meerland en het Beatrixkanaal. De tender vroeg om een woongebouw geïntegreerd in het landschap als het ware "beelden in een beeldentuin".

Onze ambitie was om een circulair, duurzaam en natuurinclusief gebouw te ontwerpen.

Een gebouw dat niet alleen is geïntegreerd in het landschap, maar ook een bijdrage levert aan een gezonde en biodiverse leefomgeving. Dit heeft geresulteerd in een cluster van volumes met nestgelegenheden voor insecten, vogels en vleermuizen, privéterrassen en een collectief binnengebied waar het landschap van Bosrijk doorheen loopt. Dit cluster wordt tevens omringd door een boomkwekerij, met ruimte voor 130 bomen.

Het ontwerp schept een leefomgeving waar de bewoners niet alleen met elkaar worden verbonden, maar ook met de natuur van Bosrijk.

Een binnengebied waar het landschap van Bosrijk doorheen loopt. Dit cluster wordt tevens omringd door een boomkwekerij, met ruimte voor 130 bomen.

Shou Sugi Ban brandtechniek is een eeuwenoude Japanse traditie: houten gevelbekleding krijgt een brandvertragende koollaag en vormt zo een verduurzaming van het hout zonder chemische toevoegingen.

opdrachtgever
Dura Vermeer
ontwerpteam
Benjamin Robichon, Barbara Dirks, Giuseppe Vadala
in samenwerking met
Flux landschape architecture, Mireille Langendijk, Bureau Stadsnatuur
locatie
Sliffertsestraat, Eindhoven
kavelgrootte
2.390 m²
programma
20 appartementen met een oppervlakte variërend van 77 tot 300m²
start ontwerp
maart 2019
status
tender, tweede prijs