Sporthal B.

circulaire sporthal als onderdeel van een gemengd sportcomplex

Een functionele basis met kleedkamers en voorzieningen met daar bovenop de sporthal gevormd door een demontabele houtconstructie. In de kantine op de tweede verdieping komt iedereen samen, met zicht over de buitensportvelden en de binnensporthal.

De demontabele houten constructie staat op een betonnen basis. Bij de keuze voor een prefab basis van circulair beton komen verschillende voordelen samen: constructie, functie (ruwbouw is afbouw), korte bouwtijd en demontabel.

De overspanning voor de 30m brede sporthal wordt bereikt met 9 portieken van gelamineerd hout, bestaande uit ontkoppelde kolommen en een ligger.
De balken steken eenzijdig door waaraan de tweede verdiepingsvloer (voor de kantine) wordt opgehangen.

Op de portieken komen een zeer lichte, geperforeerde, houten dakplaten waarin de akoestiek voor de sporthal opgelost wordt.

Er is gekozen voor een zeer heldere organisatie van het programma, zodat zowel de vaste bezoekers als de eenmalige bezoekers vanzelfsprekend hun weg kunnen vinden.

Op de begane grond zijn de kleedkamers van de buitensportvelden en de sporthal gesitueerd.
Aan de voorzijde - tevens zuidzijde - is de hoofdroute georganiseerd naar de tribune en kantine op de tweede verdieping. Vanuit de kantine is er zicht op alle buitensportvelden én de binnensporthal.

Op de tweede verdieping is een omloop, waarvandaan toeschouwers een mooi overzicht hebben op de buitensportvelden, en tevens beschut staan.

De kantine op de tweede verdieping ligt op the zuiden. De verdiepingshoge ramen bieden zicht over de sportvelden. Op mooie dagen kunne de ramen volledig open gezet worden en ontstaat er een binnenterras.

ontwerp
Benjamin Robichon, Barbara Dirks, Agnieszka Panasiuk, Tara Tayyebi Fard
start ontwerp
september 2020
programma
sporthal, kleedruimtes en kantine
vloeroppervlak
3.350 m2
status
ontwerp