meervoudig grondgebruik

uitbreiding IKEA vestiging en sportfaciliteiten op de parkeergarage in Utrecht

De sportaccommodatie is geïntegreerd in het parkeergebouw en vormt de schakel tussen de recreatieve zone op maaiveld en de sport- en sociale activiteiten op ruim negen meter hoogte. Het dak van de parkeergarage biedt plaats aan twee kunstgrasvelden met een spectaculair uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Door de stapeling van programma, de grote schaal van de bebouwing en een openbare weg dwars door het gebouw, is een complex ontstaan met een zeer aansprekend grootstedelijk karakter.

oude situatie, monofunctioneel

Toen IKEA wilde uitbreiden leek er geen ruimte, ingesloten door de A2, het Amsterdams-Rijnkanaal, de woonboulevard en sportvelden.

nieuwe situatie, meervoudig grondgebruik

De realisatie was een boeiend proces waarbij de winkel tijdens de transformatie geen dag gesloten is geweest terwijl alle programmaonderdelen een andere plek hebben gekregen.

stapeling

De kunstgrasvoetbalvelden zijn op initiatief van de aannemer met een zeer innovatief dakpakket uitgevoerd. In plaats van een traditioneel zwaar pakket is het opgebouwd met lichte lagen voor drainage en schokdemping dat uiteindelijk is goedgekeurd met een FIFA 2** classificatie.

verweving

Door kleurgebruik en verweving van geveldelen drukt het gebouw zichuit als één geheel. De kleur blauw, die als identiteitsdrager van IKEA de basis vormt voor het winkelgedeelte, wordt doorgezet over een deel van het aansluitende parkeergebouw waardoor het gebouw als geheel wordt verbonden met maaiveld.

opdrachtgever
IKEA Beheer BV
ontwerpteam
Gert Jan Knevel, John van de Weg, Lard Joordens en Jacques van Adrichem, Bas van Berkum, Ludo Schoone, Sven Willems, Ninja Zurheide, Dirk Jan Schaap
bouwmanagement
Ingenieursbureau Boorsma
adviseurs
CAE Nederland (constructies), Halmos Adviseurs (installaties)
hoofdaannemer
ASK Romein (sportfaciliteiten en parkeergarage)
locatie
Van Rensselaerlaan 7, Utrecht
kavelgrootte
45.000 m²
vloeroppervlak
40.000 m² winkel, 61.650 m² parkeren, 1.150 m² parkeren sport, 1.048 m² clubhuis, 18.700 m² voetbalvelden
oplevering
januari 2015