een stadion met twee gezichten

Sparta Stadion te Rotterdam

Het ontwerp betreft de uitbreiding van het noordelijk gelegen hoofdgebouw, dat zich aan de kant van het spoor en de Van Nelle Fabriek bevindt. Aan de andere kant van het stadion staat Het Kasteel, dat ongemoeid blijft in de plannen.

Het hoofdgebouw wordt uitgebreid, heringedeeld en krijgt een nieuwe uitstraling. Hierbij is ingegaan op de vraag om vooral op de begane grond, eerste en tweede verdieping meer ruimte te creëren voor commerciële activiteiten. Het hoofdgebouw wordt uitgebreid van 6.000 naar 10.000 vierkante meter. Het bestaande centraal gelegen trappenhuis maakt plaats voor een nieuwe langgerekte verkeerszone met roltrappen die de drie belangrijkste verdiepingen met elkaar verbinden

De gevel van de uitbreiding bestaat voor een groot deel uit glas waardoor de achterliggende functies en de bewegingen van bezoekers, spelers en sponsoren van buitenaf goed zichtbaar zijn. In tegenstelling tot de beslotenheid van Het Kasteel zal de nieuwe uitstraling van het hoofdgebouw vooral worden gekenmerkt door openheid, verbinding en dynamiek.

opdrachtgever
Sparta Rotterdam
ontwerpteam
Gert Jan Knevel, Rob Dekker, Sjoerd van de Reep, Jacopo Mechelli
adviseurs
Broersma Ingenieurs BV (constructie), DGMR (brandveiligheid), Blonk Advies (bouwfysica), Aboma (bouwveiligheid), M3E (bouwkosten)
locatie
Spartapark-Noord 1 te Rotterdam
vloeroppervlak
10.000 m²
status
ontwerp