herontwikkeling Stationsstraat te Apeldoorn

wonen in stadspark Apeldoorn

In opdracht van Rijsterborgh Vastgoed hebben we de potentie onderzocht van de herontwikkeling van een jaren '80 kantoorpand aan het Marktplein in Apeldoorn. Waar de gemeente de ontwikkelvisie voor een "binnenstad als stadspark" heeft omarmd en Delva LA werkt aan het ontwikkelperspectief "Het stadspark van Apeldoorn".

De plot aan het Marktplein van Apeldoorn heeft alle potentie in zich om als verdichtingslocatie aan te sluiten bij het stadspark: uitstekend bereikbaar via het OV, aansluiting op de levendigheid van het Marktplein en met haar groene hof een schakel in de ontwikkeling van het stadspark.

Juist door te kiezen voor een verdichting van het programma worden alle ambities haalbaar. Een commerciële plint die als 'huiskamer' een verlenging vormd van het Marktplein. Het groene hof dat toegankelijk wordt. De architectuur die aan de straat aansluit op haar omgeving, en het torentje dat uitzicht biedt over deze omgeving. En daarmee ook een herkenningspunt vormt in de route vanaf het Station naar het centrum. De terrassen die ruimte bieden aan een natuurinclusief gebouw dat water bergt en duurzame energie opwekt.

“ontdek van de stadsoase aan het Marktplein”

Het marktplein werd in de jaren 60 en 70 gedomineerd door auto's. Waar het kantongerecht uit 1885 fier de Stationsstraat markeert.

Het stadshuis uit 1993 van Ruijssenaars geeft het Marktplein een nieuw gezicht. Vanaf dat moment worden de auto's geweerd en wordt het marktplein weer een publieke plek voor Apeldoorn.

opdrachtgever
Rijsterborgh Vastgoed i.s.m. M2 Ontwikkelaars
in samenwerking met
DELVA Landscape Architecture & Urbanism
locatie
Stationsweg 178 te Apeldoorn