Transit Oriented Development

stedenbouwkundig onderzoek station Castricum

Het station Castricum heeft binnen de Zaancorridor een unieke positie: het is de poort naar de Kennemerduinen. Het wordt tijd dat het stationsgebied zich daarmee gaat profileren en tegelijkertijd een aangename verblijfsplaats wordt. Wij stellen voor het station te vergroten tot stationsgebied, een gebied dat de overgang van dorp naar duinen markeert.

Het gebied zou natuurinclusief ontwikkeld moeten worden: Landscape Oriented Development. Een gebied met ruimte voor een natuurzwembad, natuurbegraafplaats en natuurcampings. Een gebied waar natuurbeleving centraal staat, zowel voor de plekken, de activiteiten als voor de aders.

Transit Oriented Development (TOD) is een strategie uit de ruimtelijke ordening en gaat uit van de combinatie van vervoer en ruimtelijke ontwikkeling. Het station Castricum heeft binnen de Zaancorridor een unieke positie en wij stellen een Landscape Oriented Development (LOD) voor.

Plan van Aanpak

Over 5 jaar: Archipuncture 'Veluwe aan Zee'
Gerichte marketing van zowel het dorp als de Kennemerduinen, en het op korte termijn omvormen van station Castricum tot “natuur”-station vormen het startsignaal om nieuwe bezoekers te trekken.

Over 20 jaar: Step Change 'in de luwte van de metropool'
Grenzend aan de metropool is het landschap het resultaat van de programmering, met een natuur die tussen duin en dorp invalt en een gevoel oproept dat specifiek bij Castricum hoort.

Over 50 jaar: Mind shift ‘vloeibaar vervoer'
Hoe we ons over 50 jaar zullen verplaatsen weten we nog niet. Vast staat echter dat we, zoals nu, routes nodig hebben om onze beweging richting te geven, maar dat we ons individueler langs deze routes zullen bewegen.

opdrachtgever
BNA Onderzoek; Provincie Noord Holland; Nederlandse Spoorwegen; Vereniging Deltametropool; TU Delft
ontwerpteam
Benjamin Robichon, Barbara Dirks, Dirk Jan Schaap
in samenwerking met
Maike van Stiphout - DS landschapsarchitecten; Paul Baartmans - beeldend kunstenaar; Floris Visser - Groen Licht Verkeersadviezen
locatie
Castricum
status
ontwerp voor BNA Onderzoek

gerelateerde artikelen