Zilverlinde draagt bij aan een gezonde buurt en een duurzame stad Alkmaar. Zilverlinde is een moderne toevoeging aan de na-oorlogse wijk die - door gebruik te maken van dezelfde stedenbouwkundige en architectonisch uitgangspunten - als vanzelfsprekend ingebed voelt in de wijk.
Door de minimaal bebouwde footprint onstaat een maximale groene ruimte, zowel publiek, collectief als privaat.
Op het voormalige schoolplein staat een lindeboom die wordt behouden bij de ontwikkeling van de nieuwe woningen. De boom is onderdeel van de publieke ruimte, als fysieke plek voor ontmoeting, schaduw en vermaak.
De zilverlinde heeft grijs- tot witviltig behaarde bladeren en twijgen. In de zomer, vooral tijdens warme en droge perioden toont hij de witte bladonderzijde door de bladeren om te draaien. In de zomer krijgt de boom Lindebloesem, vooral gebruikt voor thee en honing. De herfstkleur is prachtig geel.
Al sinds de Keltische periode is de linde in onze streken een cultuurboom en was toegewijd aan Freya, de god van liefde en vruchtbaarheid. Het was daarom van belang om allereerst een linde te planten, alvorens tot de bouw van een huis over te gaan. Op ieder dorps- en stadsplein verscheen een linde, vaak tot etagelinde gesnoeid en als ontmoetingsboom en danslinde in gebruik. Op kruispunten stondengrenslinden, voor boerderijgevels zorgden leilinden en lindelanen voor schaduwrijke en geurende loofgangen.
“Natuur en architectuur werken samen en brengen het park dichterbij de Coornhertkade. Er is optimaal zicht tussen park en straat en de groene inrichting nodigt uit.”
De courante eengezinswoningen van 140 m² hebben een voortuin aan de straat en een carport aan de collectieve zijde. Het riante dakterras verbindt de woonruimte op de eerste verdieping met het uitzicht op het park.
De Zilverlinde zijn energie-neutrale woningen die voldoen aan de nieuwe eisen van BENG en TOjuli. Voor de bewoners betekent dat een comfortabel binnenklimaat en een lage energierekening.
Zilverlinde is een waterneutraal plan, dat betekent dat het perceel niet is aangesloten op het hemelwaterriool en een bui van 100mm/uur kan herbergen zonder overlast voor de bewoners of de wijk.
Op de platte daken wordt een waterretentiedak aangelegd waarbij het regenwater wordt gebufferd in kratten (32L/m²). Het regenwater in de kratten kan via de capillaire cones teruggevoerd worden naar de substraatlaat, zodat het kan worden opgenomen door de beplanting en uiteindelijk verdampt. Dit maakt het systeem zelfvoorzienend en er hoeft in droge tijden niet bij gesproeit te worden.