modulaire microwoningen

wonen omgeven van groen in dicht verstedelijk gebied

Na een geslaagde transformatie van het Elseviergebouw in samenwerking met Rochdale en DUWO (2013) hebben we op eigen initiatief de kansen onderzocht voor het bebouwen van het parkeerterrein achter het Elseviergebouw in Amsterdam sloterdijk met als doel om in nauw overleg met de buurt en stakeholders, middels verdichting de leefbaarheid in de wijk te vergroten.

Het gebouw is rondom geluidbelast, door de introductie van de binnenstraat creëren we een geluidsluwe zijde voor de tweezijdig georiënteerde woningen. tweezijdig georiënteerde woningen met een gebruiksoppervlakte tussen de 30 en 50m2 vragen een specifieke ontwerpoplossing. We benutten de kwaliteiten van de context: bezonning, dachtlicht en uitzicht.

continue buitenruimte, oost orientatie

De bomen in de tuin vormen een filter tussen de bestaande en de nieuwe woningen. Voor de ochtendmens is het heerlijk verpozen op de buitenruimte op het oosten.

vergroting van de leefruimte, west orientatie

Wij zien het als kwaliteit om ook in de woningen van 30m2 het gevoel te kunnen hebben ‘even buiten te zijn’, bijvoorbeeld in de vorm van een frans balkon of een dubbele gevel.

wonen aan de tuin, oost orientatie

De collectieve tuin als verlenging van je buitenruimte, voor kwaliteit voor die bewoners die graag van de collectieve tuin
gebruik maken. Het niveauverschil tussen tuin en buitenruimte/woning geeft een subtiele grens tussen privaat en collectief.

je thuisvoelen

Een aangename leefomgeving reikt verder dan de woning en gaat ook over je thuisvoelen in de wijk en de openbare ruimte. De transitie van het publieke, stadse domein naar de collectieve sfeer van het hof. Deze kunnen we vormgeven. De hoofdentree, de galerij, tot in de private woning. Op welk moment ‘kom je thuis’.

“Een fijne buurt, fit werken, goed wonen, gezond leven. Bereikbaar voor iedereen. In balans met de natuur. Dáár gaat het om.”
Benjamin Robichon
opdrachtgever
Rochdale
status
architectenselectie, tweede plaats
in samenwerking met
DS Landschapsarchitecten