Een tweede leven voor de Satelliet: 9.000 vierkante meter gebouw wordt op dit moment zorgvuldig gedemonteerd, elektrisch vervoert en en klaargemaakt voor een tweede leven elders in Amsterdam.
besparing van CO2 uitstoot door te kiezen voor ontmanteling in plaats van sloop
zeven principes:
“De gebouwde omgeving vormt geen obstakel, maar juist een canvas, een voedingsbodem voor de ecologie”
“Het stadspark vormt als het wezen één groot ‘buitenklaslokaal’ in de breedste zin van het woord.”
“Door het toevoegen van woonprogramma kan het stadspark doorontwikkeld worden. De inspiratie die uitgaat van het park, maken dat het een aantrekkelijke plek is om te wonen en te werken, en dat vormt weer een aanjager voor de commerciële ontwikkelingen: synergie!”
De Satelliet als stadspark biedt ruimte aan de ecologie. Het is een plek waar biodiversiteit floreert. Een landschappelijke omgeving waar mens en dier aangenaam verblijft.
Na de keuze voor zo veel mogelijk hergebruik van de geoogste materialen van de Satelliet, maken wij de keuze dat elke toevoeging ten dienste staat van de ecologie.
De impact van de omgeving op ons welzijn, geluk en onze productiviteit is enorm. Een korte wandeling of juist uren zwerven door de natuur, samen groenten kweken in een buurtmoestuin of werken met uitzicht op planten. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en vermindert stress. Het stimuleert bovendien ontmoetingen tussen mensen. Groen voor gezondheid!
Door de rijk begroeide parkomgeving is het klimaat rondom de gebouwen al prettig en zullen de gebouwen niet snel opwarmen. In de aanleg van het park kiezen we de positie van bomen en gebouwen ten opzichte van elkaar, in afstemming met de zon. De natuurinclusieve toevoeginen in de gevel krijgen ook een dubbelfunctie als zonwering.
Voor de ontwikkelstrategie van het stadspark zien wij een rhizomatische groei structuur voor ons. Dit betekent dat we kijken naar de wortels die zich horizontaal door de aarde heen bewegen. Er is geen begin noch einde, er breken delen af en er groeien stukken bij. Dit is gebaseerd op het gedachtegoed van verschillende filosofen waarvan Gilles Deleuze en Felix Guattari wel de bekendste zijn. Zij gingen in tegen het hiërarchische concept van progressie en ontwikkeling waarbij er wordt gestreefd naar een einddoel. Bij een rhizomatische structuur kijk je constant wat er nodig is, waar vraag naar is, en hoe het nu een constant verandert product is tussen het verleden en de toekomst.
We willen alle Amsterdammers meenemen in de circulaire opgave van dit moment. Dat doen we door de restmaterialen van de Satelliet te verwerken in nieuwe producten.