Zeeburgerdijk Amsterdam

wonen tussen stad en water

In de Indische Buurt in Amsterdam-Oost verrijst een natuurinclusief woonmilieu voor mens, flora en fauna. Totaal worden er 81 woningen gerealiseerd, in een verdeling van 68 middeldure huurwoningen en 13 vrije sectorwoningen.

De Zeeburgerdijk ligt in een dynamisch woonwerkgebied, volop in ontwikkeling. De voormalige (haven)industrie heeft plaatsgemaakt voor stedelijk wonen, werken, horeca en voorzieningen. In de afgelopen periode is er veel gerenoveerd. Over een paar jaar wonen hier meer dan 10.000 Amsterdammers in de vier nieuwe buurten: de Sportheldenbuurt, de Sluisbuurt en de beide Baaibuurten.

20%

van de dakoppervlakken en gevels zijn gereserveerd voor flora en fauna.

De combinatie van groen, bebouwing en water langs maakt ecologie een essentieel onderdeel van het plan voor de Zeeburgerdijk. Door in het ontwerp de ecologie te integreren wordt niet alleen de Zeeburgerdijk aanzienlijk versterkt als verbinding voor insecten, vogels, rupsen en andere organismen maar wordt ook een aantrekkelijker woonmilieu en straatbeeld gecreëerd. Zo worden er nestkasten in de gevel gebracht, collectief groen op het dak en dakvegetatie toegepast. Dit nieuwe deel van de Zeeburgerdijk gaat vergroenen en bijdragen aan de biodiversiteit van Amsterdam.

In de realisatie wordt gewerkt met een prefab betonnen casco van kolommen en vloeren, waardoor een vrije indeelbaarheid in de toekomst mogelijk is.

Op de begane grond bevinden zich drie bedrijfsruimtes aan de straatzijde, die mogelijk gecombineerd kunnen worden met één of twee grote commerciële ruimten. De bedrijvigheid vormt voor de Zeeburgerdijk een levendige plint. Uitgesloten invulling van de ruimtes zijn detailhandel, darkstores of hotels.

De Zeeburgerdijk grenst aan het Flevopark. Een recreatiepark rondom de plas Nieuwe Diep. Met onder andere een zwembad, tennisvelden en een natuurspeelterrein met kinderboerderij. Aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een jachthaven en watersportvereniging. In de Watervisie van Amsterdam is de ambitie voor deze stadsplas om de recreatieve functie te versterken, onder andere door de realisatie van zwemwater kwaliteit in de plas, met een bijbehorend strand en horecavoorziening.

opdrachtgever
VORM Ontwikkeling BV
ontwerpteam
Benjamin Robichon, Matteo Bettoni, Mahdi Varzaghani, Sjoerd van de Reep
renders
Proloog
adviseurs
Gemeente Amsterdam, Donker Groen (daktuinen), Vocon (constructie), Cauberg Huygen (akoestiek, bouwfysica en brandadvies), Visietech (installatie), Markus (onderbouw)
locatie
Zeeburgerdijk, Amsterdam
vloeroppervlakte
5.500 m2 BVO

Hoe wij te wrk gaan?

Benjamin vertelt je er graag meer over.