Waddenbelevingspunt

publiek uitkijkpunt in Den Oever

Op een van de uiterste puntjes van Nederland, in Den Oever staat een uitkijkpunt, met uitzicht over de Waddenzee en Afsluitdijk. Van het wad en de bijbehorende getijden tot het vergezicht en de weersinvloeden. Verder is de Waddenhaven Den Oever een van de donkerste plekken van ons land, wat prachtig is om de sterren te bekijken.

Er is gekozen voor een eenvoudig bouwwerk met ronde plateaus, De ronde vorm drukt geen voorkeur uit, omdat het uitzicht 360 graden rond even indrukwekkend is. De tweede verdieping die 3 meter boven de dijk ligt vergroot de afstand tot de horizon vele male, tot wel 8km.

Het ontwerp is via een openbare aanbesteding aan KWS gegund. Vanwege hun expertise hebben zij een budgetbesparende fundering kunnen voorstellen, namelijk door middel van een monopile zoals ook windmolens op zee worden gefundeerd.

Het belevingspunt is geïnspireerd op de off-shore industrie, vandaar de gele staalconstructie. Door te kiezen voor een centrale kern als constructieve basis kan het bouwwerk met een minimale footprint geplaatst worden naast de dijk. Om het bouwwerk een zachte uitstraling te geven is gekozen voor houten lamellen. De lamellen zijn vervaardigd van onbewerkt inlands douglashout, dat zal verkleuren onder de weersinvloeden.

film

Het hele bouwwerk is geprefabriceerd en geconserveerd in de constructiewerkplaats in Rotterdam, vervolgens per binnenvaartschip naar Den Oever getransporteerd en op de (monopile)fundering geplaatst; dit alles in 4 dagen met minimale overlast voor de omgeving.

Aan de noordkant van Den Oever ligt een kwelder: Het Schor. Na hoogwater blijft op deze buitendijkse landaanwas telkens een laagje modder achter waardoor de grond erg vruchtbaar is. Dit zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten en is daarom een plek waar veel vogelaars hun hart op kunnen halen. Ten noordoosten van Den oever ligt een Leidam waar in de zomer de grootste lepelaar kolonie van Europa te vinden is.

“Vogelaars, wandelaars, toeristen, natuurliefhebbers, inwoners van Den Oever, voor iedereen is er wat te beleven op het uitkijkpunt.”
Benjamin Robichon
opdrachtgever
Gemeente Hollands Kroon
met inzet van
Vogelbescherming, het Waddenfonds, de Provincie Noord-Holland en De Nieuwe Afsluitdijk
ontwerpteam
Banjamin Robichon, Lard Joordens, Barbara Dirks
aannemer
Volker Staal en Funderingen
adviseur constructie
Pieters Bouwtechniek
leverancier hout
Staatsbosbeheer | Hollands Hout
ontwerp informatiepanelen
Bos, Tekst in Uitvoering
locatie
Havenkade, Den Oever
vloeroppervlak
ca. 100 m²
start bouw
mei 2017
realisatie
december 2017