westcord hotel

nieuwbouw te Delft

locatie
De locatie voor de nieuwbouw bevindt zich in het gebied dat wordt aangeduid als Delftse Poort Zuid en ligt ten oosten van de Rijksweg 13 ter hoogte van de aansluiting Delft-Centrum.

De binnentuin is vanaf de snelwegzijde goed zichtbaar doordat de westgevel ter plekke van de binnentuin volledig wordt uitgevoerd als een glazen scherm. Aan dit glazen scherm zijn loopbruggen en noodtrappen geplaatst.

opdracht
Het project betreft de nieuwbouw van een hotel in Delft. Het programma omvat 140 kamers, conferentieruimten, een restaurant en een fitnessruimte.

ontwerp
Het gebouw bestaat uit een begane grond laag en vijf verdiepingslagen. In hoofdopzet bestaat het gebouw uit een groot rechthoekig volume waaruit aan de oostzijde vanaf de vloer van de eerste verdieping een atrium is gespaard en aan de westzijde vanaf maaiveld het volume is uitgehold in de vorm van een binnentuin. De ramen van de hotelkamers aan de oostzijde van het gebouw kijken uit naar de omgeving en de kamers aan de westzijde zijn gericht op de binnentuin. De omslag van het naar binnen en naar buiten gericht zijn vindt plaats in het midden van het gebouw. Hier bevinden zich tevens de stijgpunten.

Op maaiveldniveau bevinden zich de algemene publieke functies zoals receptie, lobby, restaurant en vergaderruimten. Het uitgangspunt t.a.v. deze publieke functies op maaiveldniveau is optimale zichtbaarheid en continuïteit van het maaiveld. De gevels zijn hier vrijwel geheel uitgevoerd in glas. De kamers zijn gelegen in de bovenbouw vanaf de eerste tot en met de vijfde verdieping. Deze bovenbouw is grotendeels uitgevoerd als dichte gevels en geven uitdrukking aan het meer private karakter van de logiesfunctie.

opdrachtgever
Inter IKEA Systems Holding BV
ontwerp
John van de Weg i.s.m.Tomas Grip & Co, Stockholm (S), Jeroen Makkink, Jesse Lavalaye, Dirk-Jan Schaap, Remco van Dijk, Willem Jan de hek, Elsbeth van Battum
bouwmanagement
Inter IKEA Systems BV, Delft
adviseurs
Bartels Ingenieursbureau BV, Utrecht (constructies); Halmos BV Adviseurs (installaties); Civil Support (infra); IOB Bouwkostenadvies, Dordrecht (bouwkosten)
hoofdaannemer
Strabag Bouw en Ontwikkeling BV, Vlaardingen (bouwkundig); Boskalis (infra)
locatie
Olof Palmestraat, Delft
kavelgrootte
6.250 m²
vloeroppervlak
8.566 m²
bouwvolume
34.044 m³
oplevering
mei 2009