– 13 juni 2023

Woontoren stationsentree UWV-locatie Nijmegen

1 september 2023

Houtbouw XL 2023 - Houtbouwexpeditie

Houtbouw XL 2023 - Pakhuis de Zwijger
Houtbouwexpeditie naar Nautisch Coördinatie Port of Amsterdam

Dit programma is onderdeel van Houtbouw XL – De Houten Eeuw dat plaatsvindt dinsdag 19 september in Pakhuis de Zwijger. Naast panelgesprekken, workshops en meer tijdens het Houtbouw XL programma organiseert Pakhuis de Zwijger verschillende expedities naar houtbouwprojecten in Gemeente Amsterdam en Gemeente Almere.

Tijdens zo een expeditie leiden de architecten en beheerders van deze gebouwen je rond, nemen je mee naar binnen en tonen het gebruik van hout en het algemene resultaat. Ook krijg je een kijkje achter de schermen van de bouwplaats en de ontwikkelingen van het project.

Meld je nu gratis aan!
Expeditie 4: Regiokantoor Alliander van De Zwarte Hond en het Nautisch Coördinatie Centrum van WRK Architecten

https://dezwijger.nl/programma/houtbouwexpedities-2
Tijd: 11.00 – 13.00 uur

28 augustus 2023

Benjamin Robichon appointed as jury member for Archello Awards.

Archello is a global architecture platform focusing on contemporary architecture and its detailing.
Archello is launching the first edition of the #Archello #Awards: an affordable and exhilarating global awards programme celebrating the very best architecture projects and building products in the world.

More about:
https://archello.com/awards/archello-awards-2023?dp-3-per-page=33

12 juli 2023

The 10 Copenhagen Lessons

UIA World Congress of Architects CPH 2023

We were more than 6000 participants from 135 countries, 150 sessions, 250 science papers, 100+ exhibitors & more than 400 speakers – all with 1 goal: Sustainable Futures – Leave No One Behind!

"The 10 Copenhagen Lessons"
1: Dignity and agency for all people is fundamental in architecture, there is no beauty in exclusion.
2: People at risk of being left behind must be accommodated first when we construct, plan, and develop the built environment.
3: Existing built structures must always be reused first.
4: No new development must erase green fields.
5: Naturel ecosystems and food production must be sustained regardless of the built context.
6: No virgin mineral material must be used in construction when reuse is possible.
7: No waste must be produced or left behind in construction.
8: When sourcing materials for construction, local renewable materials come first.
9: In everything we build, carbon capture must exceed carbon footprint.
10: When developing, planning, and constructing the built environment, every activity must have a positive impact on water ecosystems and clean water supply.

watch the summary of the congress:
https://lnkd.in/emQRDYKC

6 juli 2023

Mobility Hubs - transitie naar een duurzaam economie

In opdracht van AVIA Marees hebben we een nieuwe concept voor mobiliteitshubs ontwikkeld. Een plein waar de transitie naar een duurzame en circulaire economie vorm krijgt.

Meer dan een plek om op te laden, ook een plek voor uitwisseling. Een plek waar ondernemers een rol kunnen spelen in de lokale economie en producten. Een plek die mensen aantrekt en waar men actief kan deelnemen in de transitie naar een circulaire economie.

De mobiliteitspleinen zullen duurzaam alternatieven brandstoffen zoals LNG, waterstof en (snel)laadstations aanbieden. Maar ook de mogelijkheid om lokale producten te kopen, pakketten op te halen en herbruikbare afvalstromen mee te nemen.

29 juni 2023

bustransferium Waddenpoort Den Oever in gebruik genomen

Van een plak asfalt naar een radicale vergroening. Het bustransferium in Den Oever is getransformeerd in een duurzaam en toekomstbestendig transferium met een landschappelijk en groen karakter.

Het recreatietransferium fungeert als opstapplaats voor het recreatieve netwerk van Den Oever en omgeving. Een openbaar overgangsgebied, tussen de snelle wereld van de auto en de tragere wereld van de voetganger en de fietser. Het transferium draagt de identiteit uit van Den Oever en Waddenpoort. En is een visitekaartje voor het entree van het dorp én van de Provincie. Het transferium is bedacht als een collage van de landschappelijke identiteiten van het voormalige waddeneiland Wieringen - het water, de dijk, de ecologische oevers, de kogen en het bovenwalland - om zo de herkenbaarheid van de plek te vergroten.

Het knooppunt voor vele buslijnen is volledig getransformeerd. Naast de nieuwe landschappelijk inpassing is zoveel mogelijk hergebruik van bestaande materialen, in de vorm van nieuwe inrichtingselementen toegepast.

15 juni 2023

LEAVE NO ONE BEHIND: WRK Architecten en FSC Nederland naar UIA World Congress of Architects CPH 2023

De International Union of Architects (UIA) organiseert om de drie jaar een World Congress of Architects. Van 2 tot 6 juli vindt UIA’23 plaats in Kopenhagen. Het thema van de aanstaande editie is LEAVE NO ONE BEHIND met als doel samen een meer duurzame bebouwde omgeving te creëren.

FSC Nederland en WRK Architecten zijn ook aanwezig met een programma in de FSC Lounge. We zullen deelnemers inspireren en motiveren meer duurzaam hout toe te passen zodat zij gaan bijdragen aan klimaatvriendelijke bouw met een positieve impact op bossen.

Benjamin Robichon architect partner | directeur van WRK Architecten zal op 4 juli in de FSC Lounge een presentatie geven waarbij hij de ervaring van WRK Architecten met betrekking tot circulariteit, FSC-gecertificeerd houtbouw en biobased materialen in de architectuur zal delen.

Lees hier meer over het congres: https://uia2023cph.org/

Ben jij ook op UIA’23? Laat het ons weten!

13 juni 2023

Woontoren stationsentree UWV-locatie Nijmegen

Met trots presenteren wij ons ontwerp voor de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan. In nauwe samenwerking met een multidisciplinaire team hebben we het ontwerp ontwikkeld voor het nieuwe wooncomplex in Nijmegen.

Gisteren is de Anterieure Overeenkomst voor het project Koninginnelaan Nijmegen getekend met het college van B&W.

Op de voormalige UWV-locatie aan de Koninginnelaan ontwikkelt NEOO in opdracht van de Van Herk Groep een mixed-use gebouw met ca. 450 duurzame huurwoningen waarvan ca. 65% in het sociale- en middenhuur segment, het grootste hotel van Nijmegen en winkels en horeca in de plint. Het complex naar een ontwerp van WRK Architecten, is direct naast het centraal station van Nijmegen gelegen.

Het definitief ontwerp is afgelopen maand afgerond en naar verwachting zal de anterieure overeenkomst samen met het bestemmingsplan september 2023 definitief worden vastgesteld door de Raad.

Partners: Van Herk Groep | Gemeente Nijmegen | NEOO
Architecten: WRK Architecten | Atelier LOOS van VLIET (landschap)
Adviseurs: Van der Vorm Engineering | DGMR | Techniplan Adviseurs
| BBA bv | Frontwise Facades
Impessies: Parallel

nieuw wrk 15 juli 2022

WRK ontwerpt kloosterhuis in Bijbelse Tuin Hoofddorp

De congregatie SVD is een wereldwijde missie orde, met ook een 7-tal communiteiten in Nederland. In de communiteiten zijn veel jonge paters uit Azië en Afrika werkzaam.

Een van deze communiteiten is gevestigd in Hoofddorp, waar ondersteuning wordt gegeven aan de R.K. Parochie Johannes de Doper.

WRK Architecten ontwerpt een Centraal Huis voor o.a. landelijke bijeenkomsten, vergaderingen, bestuur faciliteiten, introducties, en verblijfsgelegenheid in de Bijbelse Tuin Hoofddorp.

Thema's zoals open, huiselijk, groen, eigentijds religieuze architectuur en duurzaamheid staan voorop!

wrk in progress 3 juni 2022

details villa aan de Amstel

WRK in progress, bouw van Villa aan de Amstel
Meer zien? Lees hier meer!

nieuw wrk 3 mei 2022

Buitenplaats Vogelenzang

WRK Architecten transformeert locatie Buitenplaats Vogelenzang (voormalig tuincentrum) tot divers woonprogramma in samenwerking met de Ontwikkeladviseur en Blauwhoed.

Landschappelijk wonen op deze bijzondere plek tussen de bollenvelden BPLgebied. Met een divers woonprogramma voor verschillende doelgroepen.
planambities:

  • vergroening van het perceel
  • verduurzaming
  • bouwen binnen de bestaande morfologie
  • landschappelijk wonen aan een collectieve binnenstraat

wrk in progress 15 april 2022

ensemble aan de Zeeburgerdijk

WRK Architecten ontwerpt ensemble van gebouwen aan de Zeeburgerdijk in opdracht van VORM en De Alliantie Ontwikkeling.

De Zeeburgerdijk vormt nu een rafelrand in de stad. De combinatie van groen, nieuwe bebouwing en water langs de Zeeburgerdijk, die de stadsrand verbindt met het centrum zal een nieuwe zorgvuldig ingepaste ensemble bieden met aandacht voor ecologie, duurzaamheid en levendigheid op straat.

Het programma bestaat in totaal uit 116 woningen - 72 middeldure huur woningen, 13 vrije sector woningen en 31 sociale huurwoningen gericht op senioren.

Het plan is onlangs gepresenteerd aan de buurt in aanwezigheid van de Gemeente Amsterdam bij Studio Zeeburg.

in samenwerking met Vocon engineering, Visietech, BK bouw- & milieuadvies, CD20 b.v., Cauberg Huygen, Rho Adviseurs, Gemeente Amsterdam
beelden van Proloog

wrkbespreking 2 maart 2022

Podcast De Architect

De haven is dé plek voor circulariteit, is de boodschap van architect Barbara Dirks, WRK Architecten. Ze is te gast in een nieuwe aflevering van ‘Merel en Tracy praten door’. Met twee projecten in de werkende haven van Amsterdam laat ze zien hoe circulariteit, zichtbaarheid van materialen, en een warm interieur samenkomen. “Als je vanaf het water thuiskomt, wordt je ontvangen door het interieur”.

Podcast de Architect: Merel en Tracy praten door
In aanloop naar de komende kwartaaluitgave van de Architect in maart luister je samen met hoofdredacteur Merel Pit en journalist Tracy Metz naar verhalen van architecten, ontwerpers, opdrachtgevers en denkers.
Voor het maartnummer van de Architect duiken ze in het thema: Van haven tot stad. “De stad rukt op, de haven schuift op. Waar is nog plek om te wonen? Nou, in de haven!”.